onsdag 13 maj 2015

Snäckan Charlie

Idag kom en kompis med en liten snäcka som vi tog in och tittade lite närmre på. Vi lade snäckan på ett vitt papper och såg hur det bildades ett spår bakom den, från... Ja, vad heter det där bak på snäckan som gör ett slemmigt spår?
Vi tog fram iPaden och sökte och fick lära oss att det heter fot. Det är från snäckans fot det blir slemmiga spår! Vi lärde oss även att snäckan har tentakler och längst ute finns ögonen. Det var lite svårt att se på nära håll och vi ville inte lägga en lupp över vår nya vän så då kom vi på idén att ta ett fotografi av den och zooma in. Och då såg vi det, där var ögonen!

Vi läste och lärde oss lite mer om snäckan och vi förstod att om vi kom riktigt nära blev den rädd och gömde sig i huset. Då backade vi och sjöng "lilla snigel kom till mig" och då kom den fram igen!
Vi lärde oss även att snäckor är hermafroditer, alltså pojke och flicka samtidigt, och vi gav den namnet Charlie. När vi studerat Charlie klart, läst om andra snäckor som Charlie, kände vi att vi ville släppa ut hen i "fuktig jord" där vi läst att de ska trivas bäst. 
Tack för besöket Charlie, vi hoppas vi ses snart igen!